Nová známková série Nizozemska - Zažijte přírodu - ptáci Bonaire

Datum vydání: 3. 5. 2024


Dne 2. ledna 2024 přišla nizozemská poštovní služba PostNL s fascinující novinkou pro filatelisty a milovníky přírody. Vydání nového aršíku známek pod názvem "Beleef de natuur - vogels Bonaire" (Zažijte přírodu - ptáci Bonaire) zaznamenává unikátní faunu karibského ostrova Bonaire, který je součástí karibského Nizozemska. Tento aršík je první v rámci víceleté série věnované biologické rozmanitosti tohoto regionu a bude následován dalšími tematickými vydáními v letech 2024 až 2026.



Detaily vydání


Aršík obsahuje 10 známek v 10 různých provedeních, každá s hodnotou 1, což odpovídá ceně za zásilku do 20 gramů s místem určení v Nizozemsku. Cena celého aršíku je stanovena na 10,90 EUR. Známky mají nejen praktické využití pro běžné poštovní zásilky, ale jsou také cenným sběratelským artiklem díky svému atraktivnímu designu a vzdělávací hodnotě.


Fauna ostrova Bonaire


Známky zobrazují deset rozličných druhů ptáků, které jsou charakteristické pro ostrov Bonaire. Mezi zobrazené druhy patří karakara chocholatá, sýkora koňadra, mangrovník, chilský čejka, troopejka oranžová, plameňák karibský, ibis červený, amazoňan žlutokřídlý, fregatka americká a kolibřík pižmový. Každá známka je zároveň okénkem do unikátního ekosystému ostrova a přináší pohled na jeho bohatý život.


Edukativní hodnota


Tato série známek má kromě estetického a sběratelského významu také velkou edukativní hodnotu. Ukazuje biodiverzitu karibského regionu a upozorňuje na potřebu ochrany místních druhů a jejich přirozených prostředí. Vzdělávání prostřednictvím filatelie nabízí jedinečnou platformu pro šíření povědomí o ekologických otázkách.


Budoucí plány série


V rámci série "Beleef de natuur" se mohou sběratelé těšit na další aršíky, které budou v následujících letech postupně představovat další aspekty fauny a flóry Bonaire, včetně motýlů, podmořského světa a ostrovní flóry. Tato iniciativa slibuje další fascinující náhledy do přírody karibského Nizozemska a nabízí filatelistům i přírodním nadšencům nespočet příležitostí k rozšíření svých sbírek a znalostí.


Aršík "Zažijte přírodu - ptáci Bonaire" od PostNL je skvělým příkladem toho, jak může filatelie propojit umění, vědu a ochranu přírody v jedinečném a přístupném formátu. Tato známka zve sběratele i širokou veřejnost, aby se více dozvěděli o kráse a rozmanitosti přírodního světa a zároveň podpořili jeho ochranu.


Informační zdroj: postnl.nl








Autor: Redakce
infofila@infofila.cz

Vytištěno ze serveru https://www.infofila.cz