Sbírání vína je zálibou pro fajnšmekry

Víno je lahodným nápojem, který si mnoho z nás alespoň čas od času dopřeje. Je to ale také zajímavý sběratelský artikl, který potěší všechny smysly.

Archivní vína jsou především o radosti a zážitcích, nikoliv o bohatství

Sbírka archivních vín bývá pro své majitele hlavně spojením lásky k tomuto nápoji a chuti poznávat nové a nečekané zážitky. Pořizovat si ji s vidinou, že na ní člověk v budoucnu snadno zbohatne, není úplně rozumné. Víno se chová jako živý organizmus, zraje, dýchá a mění se. Záruka, že právě ona láhev bude za nějaký čas výborným pitím, nikde není. Jistě, mnoho vzácných vín se ve světě prodává za velké peníze pro svou jedinečnou historickou hodnotu. Český rybníček je v tomto ale poměrně malý a najít kupce není úplně snadné. Archivní vína se tu na aukcích objevují málo a jen jako doplněk ke klasickému dražebnímu sortimentu. A prodat svou sbírku na zahraničních aukcích už vůbec není jednoduché.

Jaké víno vybrat?

Říká se, že čím je víno starší, tím je lepší. Ovšem toto zdaleka neplatí o všech vínech.
K dlouhodobému ukládání se hodí pouze archivní vína, která s narůstajícím věkem získávají na kvalitě. I u nich to ale záleží ještě na mnoha faktorech. Velkou roli hraje vinařství, druh vína a také kvalita úrody daného ročníku. Jen v ideální kombinaci všech těchto faktorů vznikne unikátní archivní víno, které bude chloubou sbírky. Mezi vynikající vína vhodná k archivaci patří například Barolo z italské oblasti Piemont, kterému se v italštině přezdívá re dei vini - Král vín. Méně zkušený sběratel by se ale raději vždy měl poradit se znalci, aby si skutečně pořídil taková vína, u kterých bude hodnota a kvalita růst. A samozřejmě také musí pro své víno vytvořit vhodné skladovací podmínky.

Jak archivní víno skladovat?

Ideální je tmavý, dobře větratelný sklep, kde se teplota celoročně drží kolem 10 - 12 °C a vlhkost vzduchu je zhruba 70 %. Samozřejmě takové podmínky lze vytvořit i v bytě v paneláku, ovšem chce to více práce. Víno se uchovává vždy vleže, aby byl korek neustále navlhčený vínem. A pozor se musí dát i na okolní pachy, které by se právě přes korek do láhve dostaly a obsah znehodnotily. Ve stejné místnosti by se proto rozhodně neměly uchovávat žádné jiné potraviny.

Sbírání archivních vín je zálibou pro ty, kteří si chtějí prohloubit znalosti v tomto oboru a užívat si jedinečné smyslové zážitky. Patříte mezi ně?

Autor: Redakce | 20. 11. 2018

Komentáře

Nejsou žádné komentáře

Přidat komentář


© 2002 - 2018 Zdeněk Jindra
ISSN 1214-4223